Karbodinas E290 (angliarūgštė, anglies dioksidas arba anglies dvideginis CO2) – bespalvės, bekvapės ir beskonės dujos, plačiai paplitusios gamtoje.

Karbodinas E290 gali būti trijų agregatinių būsenų: dujų, skysčio bei kieto pavidalo. Žemoje (-78,5 °C) temperatūroje esant normaliam atmosferos slėgiui anglies dioksidas keičiasi: iš kietosios būsenos jis pereina į dujinę arba iš dujinės į kietą (dar vadinamą sausuoju ledu), praleisdamas tarpinę skystą būseną. Skysčio pavidalą anglies dioksidas E290 įgauna tik šaldant ir veikiant aukštesniam nei 6 bar atmosferos slėgiui (balione angliarūgštė E290 yra slegiama 65–70 atmosferų slėgiu).

Karbodinas E290 atitinka ES Nr. 231/2012 nurodytus specifinius grynumo kriterijus maistiniam anglies dioksidui, gali būti naudojamas maisto pramonėje – kaip maisto priedas E290 pagal ES Nr. 1333/2008 II ir III priedo reikalavimus gazuotų gėrimų, alaus ir kitų gėrimų gamyboje. Karbodinu E290 yra užpildomi ryškai žalios spalvos balionai su pilku petimi.


Siūlome įsigyti Karbodiną E290:

Anglies dioksido asortimentas
  • 13,4 l balionuose (10 kg);
  • 50 l balionuose (37 kg);
  • 12×50 l balionų ryšulius (444 kg);
  • Eurocilindruose nuo 230 iki 1000 l;
  • Skystą angliarūgštę (tonomis).

Galime užpildyti ir kitokios talpos balionus. Klientams, perkantiems didelį angliarūgštės kiekį, pastatomos specialios produktui skirtos talpos, o angliarūgštė pristatoma autocisternomis.

Pramonės sritys:

Maisto pramonė.
Karbodinas E290 naudojamas modifikuotos atmosferos pakuotėse (MAP), siekiant kuo ilgiau išlaikyti nepakitusį jų skonį bei tekstūrą, sumažinti natūralių ir dirbtinių konservantų kiekį. Pakuotėje jis veikia ir kaip antibakterinis preparatas: trukdo daugintis mikroorganizmams (pelėsiams ir kitoms paplitusioms aerobinėms bakterijoms), slopina mikrobų aktyvumą, o ištirpęs skystame maiste ir riebaluose sumažina jų pH vertę.

Gėrimų karbonizavimas.
Kaip pagrindinis gazuotų gėrimų (vaisvandenių, alaus, putojančio vyno) ingredientas.

Šaldymo agentas.
Maisto produktams atvėsinti bei šaldyti.

Augimo katalizatorius.
Spartina vaisių bei daržovių augimą šiltnamiuose.

Tešlos kildintojas:
Kaip natūralių kildinimo (purinimo) produktų pakaitalas kepinių tešloje. Rūgimą vykdančios mielės ir pieno rūgšties bakterijos išskiria anglies dioksidą, o šis suteikia kepiniui poringą struktūrą.

Saugumas

Neapsaugotos odos sąlytis su skysto ar kieto pavidalo anglies dioksidu gali sukelti kriogeninius nušalimus. Naudojimo vietos turi būti vėdinamos. Platesnę informaciją apie tai, kaip saugiai naudoti anglies dioksidą, rasite mūsų pateiktame saugos duomenų lape.